Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

lördag 30 oktober 2010

Halloween ögongodis
















Idag var det Halloweenfest på min dotters skola. Det här har vi gjort med barnen till Halloween knytkalaset. Mormors tänder-godis tycker jag är så underbara och passar perfekt för Halloween monster-muffins. Barnen fick fria händer och så här blev deras monster







Jag satsade på lite mer sofistikerade grejer och det blev riktigt goda men gud så hemska ögongodis. Om man skakade lite på tallriken så dallrade ögonen , brrrrr. Men barnen var överförtjusta i de här ögonen. "Blodet" är jordgubbsgele och ögongodis gjorde jag på chokladtårtbottensmulor blandade med chokladganache till lagom klibbig konsistens, rullade lagom stora bollar, in i frysen, doppa i smält vit choklad, dekorera med sockermassa. Hemskt gott, mohahaha!




och insidan

tisdag 19 oktober 2010

Hockeytårta





Tårta till en hockeykille som spelar för Lunds Giants. Tårtan består av Leilas kärleksmums - kan varmt rekommendera hennes recept, kakan bli saftig och jättegod med chokladbitar i.

Här hittar ni hennes recept http://www.recept.nu/1.18169/leila_lindholm/kakor_tartor/mjol/karleksmums





fredag 1 oktober 2010

Jag är med i tidningen




Här
http://www.sydsvenskan.se/lund/article1252355/Tarta-av-Eiffeltornet-tog-Lund-till-tarttoppen.html

Så kul det är att bli lite av en kändis :)) Alla barn, föräldrar och lärare på mina barns skola (och dagis) har läst tidningen och jag får höra en massa snälla ord om mina tårtor. Jättehäftigt!


Jag har fått lite frågor på hur jag gjorde en sådan fin stenläggning på min vinnartårtas torg och jag har faktiskt lite bilder av själva processen. Jag tycker själv att det är spännande att se hur andra gör sina "tårtdetaljer" steg-för-steg, så det här kanske blir intressant för er också. Här kommer bilderna (inte bara på stenläggning utan också på hur tårtan såg ut innan den blev färdig)


Här är mina två dummies (frigolittårtor) som jag använde till Paris-tårtan. Tyckte det var så skönt för en gångs skull att slippa oroa mig för att tårtbottnarna skulle bli jämna och att inte fyllningen skulle rinna ut. Skönt att slippa tänka på tidsaspekten, kylskåpet och att allt ska vara och förbli färskt. Här kunde jag sitta och pilla så mycket jag bara ville för fusktårta har inget utgångsdatum, haha. Jätteskönt!!! Här kan ni se hur Paris-tårtan ser ut


Den här bilden föreställer ett torg i Paris där jag och min man sitter och njuter av ett glas vin (och utsikten:))



Jag ville skapa ett fint stenmönster på torget och googlade fram en massa mönster på hur olika stenläggningar kunde se ut. Bestämde till sist att mönstret skulle gå i halvcirklar som på vissa ställen går i varandra och delen närmaste fontänen skulle se ut som en blomma. Först ritade jag mönstret på pappret - lagom stora halvcirklar, testade lägga de runt fontänöppningen till alla delar passade. Sedan markerade jag mönstret med hjälp av en skalpell och fördjupte sedan markeringarna med en ball-tool. Sedan delade jag varje halvcirkel i "stenar" - först med en skalpell för att sedan fördjupa mönstret med en balltool (instrumentet ser ni på bilden nere till vänster). Sedan var det bara att fortsätta markera större halvcirklar runt "blomman", dela dem i mindre halvcirklar och markera stenar. Sist målade jag varje sten i olika nyanser av grått, rosa och brunt. Det blev jättefint och det är faktiskt den del av tårtan som jag är mest nöjd med.