Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

fredag 16 juli 2010

Choklad MMF

MMF (marshmallowfondant) är, som ni kanske vet, en hemmagjord sugarpaste som man använder för att täcka tårtor och till enkel modellering på samma sätt som man gör med marsipan. Man smälter marshmallows i mikro tillsammans med ett par droppar citronsaft (citronsyra är ännu bättre för den ger sugarpasten en lätt syrlig smak) och sedan tillsätter man så mycket siktat florsocker (och lite potatismjöl som ska göra sugarpasten smidigare) så att man får en smidig och lättklibbig sugarpaste. Sen låter man den vila i kylskåpet nån dag och efter det är det bara att knåda den (tillsätta lite mer florsocker vid behov) smidig, kavla ut och täcka sin tårta.
Exakta mått kan inte jag för jag har gjort den så många gånger nu så att jag går på känsla. Däremot har jag ett recept på en jättegod chokladMMF. Det går jättebra med både mörk, ljus eller vit choklad. Ancänder ni mörk eller ljus choklad får ni en jättefin brun sugarpaste (mörkbrun eller ljusbrun). Den här sugarpasten är jättegod så den är absolut värd att testa! Passar både att täcka tårtan med och till enkel modellering.

200 gr marshmallows
200 gr choklad (mörk, ljus eller vit)
3 msk vispgrädde
1 msk smör
300-400 gr florsocker som ni siktar i de smälta marshmallowsen, för annars kan det bli klumpar i sugarpasten

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden och smöret. Marshmallows smälter ni i mikron, men här gäller det att inte värma dem för länge. Sätt dem i mikron i 30 sek först, rör om och sen lite till. De ska liksom svälla upp, men de tappar inte formen helt, de smälter på insidan först men på utsidan håller de formen och när ni rör om i skålen - då smälter de helt. Om man håller dem i mikron för länge så att de smälter helt och blir till en klibbig massa så är risken stor att sugarpasten inte blir så bra och smidig som den ska vara.
Rör om, som sagt, de uppsvällda marshmallowsen så att det inte är några klumpar i dem, häll i chokladen, rör om, låt svalna först och sen siktar ni in florsockret lite i taget samtidigt som ni rör om med en sked. Ett bra tips är att smörja skålen och skeden med lite kokosfett - allting är ju så klibbigt men det blir lite lättare att röra om i skålen utan att det hela fastnar. När massan blir lite fastare kan ni börja knåda den med händerna och då är det också bra att smörja dem med lite kokosfett. Sen är det bara att linda in sugarpasten i plastfolie och låta den vila i kylskåpet över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar