Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

tisdag 31 augusti 2010

Hej igen och lite kakor!

Nu är jag hemma igen och förberedelserna inför Scandinavian Cake show går för fullt. Detaljfreak som jag är har jag nog planerat lite för många detaljer denna gång :) Hoppas att jag hinner med allt.

Förra vecka fick jag - äntligen! - tillfälle att dekorera kakor. Olivers dagis fyllde 20 år och det här var vår "grattis-på-födelsedagen"-present.

Det är inte alls svårt men vill man att det ska bli snyggt får man inte ha för bråttom när man spritsar linjer och kanter. Så här funkar det: gör kristyr på en lättvispad äggvita och siktat florsocker. För kanter och linjer behöver man en tjock kristyr som håller formen när man spritsar den. Man spritsar en kant runt kakan och sedan fyller man kakytan med en ganska rinnig kristyr (man kan späda ut den tjocka kristyren med vatten eller citronsaft - den sistnämnda ger kristyren en syrlig smak) och med hjälp av tandpetaren petar man kristyren mot kanter så att hela ytan blir täckt. Sedan är det bara att låta den torka och eventuellt spritsa mer dekoration.

För att dekorationerna ska ligga snyggt ska kakorna vara helt platta. För att undvika "bubblor" och upphöjningar ska man inte kavla kakorna för tunt, minst 5 mm ska det vara och innan man stoppar dem i ugnen ska de vila i kylskåpet 20 min - en kvart :) Det kanske finns recept som ger helt platta och släta kakor utan att man behöver tricksa med dem men med de här "shortbread cookies" måste man vara lite försiktig för att det inte ska bli en moon surface.
Receptet tog jag härifrån http://www.joyofbaking.com/shortbreads/shortbreadcookies.html

Kakorna blev supergoda, smälte verkligen i munnen (jag gjorde en kanelvariant).


12 kommentarer:

 1. Vilka fina kakor. Kan tänka mig att dagis blev jätteglada för de kakorna.

  SvaraRadera
 2. Tack, Erika! Ja, de blev jätteglada! Och de tyckte kakorna var goda också - vilket är det viktigaste :)

  SvaraRadera
 3. Åh, underbart söta kakor!! Ser fram emot Scandinavian cake show och det skall bli kul att se om jag kan lista ut vilken (eller kanske vilka) tårtor du ställer upp med =) Ställer du upp i båda kategorierna? Själv deltar jag inte i tävlingen, men det skall bli väldigt roligt att titta på alla mästerverk! Stort lycka till med ditt skapande!

  SvaraRadera
 4. Vilka otroligt festliga kakor. Lycka till i Scandinavian Cake Show!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina kakor, har ännu inte testat att göra glasyrkakor men det står på min baklista :-) , skall också till Scandinavian Cake Show, fast på söndagen för att kolla in alla fina tårtor , jag bor ju så nära så då kan jag ju inte missa det.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Vilka fina kakor!!

  Ser fram emot att se ditt bidrag på Scandinavian Cake show!! Lycka till!!

  SvaraRadera
 8. Tack tack allihopa!

  Jag ska tävla med en motivtårta i kategorin Min drömsemester. Vi får köra med den 300 km, hoppas att tårtan klarar resan. Jag har aldrig förstått hur man transporterar tårtor med sköra detaljer (kristyrdekorationer, t ex). Kommer att oroa mig hela tiden vi är i bilen.

  Det blir jättekul att få träffa er där!

  SvaraRadera
 9. Vilka underbara kakor. De kan man ju inte gör annat än att bli glad av :) Ska bli väldigt spännande att se ditt bidrag!

  SvaraRadera
 10. Hej
  Ja vi blev så glada och vi uppskattade verkligen kakorna Olga hade gjort till oss på förskolan Tack än en gång för kakorna du är så duktig Olga. kramar

  SvaraRadera
 11. Hej! Tittade in en riktig snabbis på cake showen idag! Har har allt mina aningar om vilken tårta du bidragit med, så det skall bli kul att se om jag är rätt ute ;-) Ser fram emot att få se den på din blogg inom kort!

  SvaraRadera