Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

söndag 20 mars 2011

Ryska sagan. Masha och björnen-tårta.


Precis som fettisdagen i Sverige då man ska äta semlor har man en fettisvecka i Ryssland då man ska äta pannkakor. Båda två är kristna traditioner och som i en del andra länder den vecka som förekommer den långa påskfastan firar man med att äta mycket, gott och fett och fira med bl.a. karnevaler (som bokstavligen översättes med "hejdå köttet" för sen får man fasta i 40 dagar).

Som sagt, så är det mycket pannkakor i Ryssland denna vecka och själva firandet heter Maslenitsa eller Smörveckan. Maslenitsa är inte bara religiös utan också en hednisk högtid då man firar vinterns slut (genom att bränna en symbolisk "vinter-figur" gjord av halm) och välkomnar våren med dans, sånger och olika traditionella gammaldags lekar.

Detta firades också på vår ryska förening här i Lund och förutom pannkakor blev det en tårta också. Temat blev en gammal rysk saga som nyligen blev till en mycket rolig tecknad film, en slags modernare version av flickan och björnen. I den är det inte flickan som är rädd för björnen utan det är den lilla flickan Masha som hela tiden besvärar och "trakasserar"den snälle björnen. Trots det är de bästisar.
Dagen till ära fick pannkakorna och samovaren vara med på tårtan. Ett mycket passande namn till tårtan skulle bli "Våren är här!!!"


Här vaknar Björnen ur sin vinterdvala och tar sitt första kliv in i våren med smältande snön och små vårblommor!Här ser vi tecken på att våren verkligen är på väg!och här sitter Masha redo att börja fira med pannkakor och té

Hoppas att våren är här för att stanna!

7 kommentarer:

 1. Herregud vilken tårta, ett mästerverk och konstverk!!! Helt otroligt :)

  SvaraRadera
 2. :)) Tack! jag tyckte själv att den blev jättegullig! Och alla barnen älskade den

  SvaraRadera
 3. Hej Olga
  Vilken fin tårta du gjort, du är så duktig. kramar

  SvaraRadera
 4. Wow vilken fin tårta...otroliga detaljer som alltid!!!

  SvaraRadera
 5. Vilket arbete du lägger ned. Otroligt!
  Jag undrar var du köpt dina snöflingeutstickare? Tack för en fin blogg!

  SvaraRadera
 6. Tack, Jeannette, Marie och Emma!

  Emma, just på den tårta finns det inga snöflingor, det kanske är de små blommorna som ser ut som snöflingor?
  de snöflingorna som var med på enhörning-tårta, de gjorde jag själv för hand för jag har ingen utstickare. Planerar att köpa en men det får vänta till nästa vinter

  SvaraRadera
 7. Det var enhörningtårtan jag tänkte på, ja. Har du gjort dem för hand?! Otroligt! Då behöver du egentligen ingen utstickare. ;)

  SvaraRadera