Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

måndag 27 september 2010

Hösttema


I fredags var Sydsvenskan hemma hos mig och skulle fotografera lite hur jag bakar och dekorerar. Det blev ingen tårta denna gång utan jag tänkte passa på och göra någonting enkelt och gulligt. Nu börjar det kännas mer och mer som att hösten är här och det behöver ju inte vara en tråkig grej (regn, kallt, blåsigt, brrr) . Hösten är ju en mycket vacker årstid (om man har tur :)) Med den vackra hösten i åtanke gjorde jag det här: morotskakemuffins och chokladbollsigelkottar (en lyxvariant med ganachespritsade taggar)





Igelkottarna gjorde jag på kakbottensmulor, mjölkchokladganache och minimarshmallows, nosen är täckt med mandelmassa som jag blandade med chokladflorsocker för att få brun färg och för att få en fastare konsistens på mandelmassan. Taggarna är spritsade med en liten stjärntyll i mörkchokladganache. Så här såg igelkottarna ut inuti. Egentligen kan man använda vilken "dammsugar"-smet som helst, det blir jättegott oavsett kombinationen.







Ni kan tänka er vad barnen smaskade på de här kottisarna!

söndag 26 september 2010

Lite bilder från Scandinavian Cake Show


Gud, vad jag är dålig på att göra inlägg! September är nästan slut och jag har gjort hela 2 inlägg. Ska försöka bättra på mig :))

Vill tacka alla som har lämnat så otroligt fina kommentarer till min Paris-tårta! Ska försöka svara på era frågor här. Det tog mig ungefär två månader att göra den här tårtan (alltså inte morgon till kväll, men lite då och då). Det blir ingen Scandinavian Cake Show 2011, vet inte varför, har hört att de vill höja nivån på tävlingen. Så nästa gång är det 2012 och då ska min tårta stå på ett Table of Honor och den ska lagas ordentligt innan dess - både de detaljer som jag slarvat med och det som har gått sönder under resan hem (bland annat det snedda Eiffeltorner - tack och lov, haha, nu finns det i alla fall en anledning att göra om det - och figurerna).


Jag tyckte det var jättekul att tävla och det ska jag definitivt göra om. Funderade på att åka till International Cake Show i Birmingham (5-7 november) i år med en supertrevlig tjej som jag träffade under Scandinavian Cake Show-dagarna (Nadia heter hon). Har till och med börjat planera en ny (och mycket mindre detaljerad:) tårta men det får bli nästa år för Nadia kan inte åka och det skulle bli för ensamt att åka själv. Och det är för short notice, det är ju bara en månad kvar. Och tårtan till en International Cake Show får planeras och göras riktigt ordentligt för där accepteras inget slarv.


Här kommer lite bilder på tårtorna från SCS

Det här är Nadias superfina tårta. Älskar känslan och detaljer - flickans "drömögon" och inte minst manikyr-pedikyr :))


















Den tårta var så otroligt vackert detaljerad (helt i min smak:)) och den vann Highly Commended-award. Jag trodde faktiskt att den skulle vinna för den var både vacker och mycket skickligt gjord.

Och lite andra "drömsemestrar"



Och lite bröllopstårtor (temat var Retro 70-talet)













































söndag 19 september 2010

Och vinnaren av Scandinavian Cake Show 2010 är......









JAG!!!!!

Helt otroligt!! Kan fortfarande inte tro det för jag inte är helt nöjd med min tårta och vissa detaljer gjorde jag i sista minuten och det blir sällan bra när man har bråttom. Även juryn såg förstås framförallt den hemskt fula kanten på brickan som jag gjorde i sista minuten klockan 5 på morgonen precis innan vi skulle köra. JAg hade inget vackert sidenband, ingenting alls att täcka kanten med så det fick bli sugarpasten och fult blev det, tro mig. Inte nöjd med tornet (det var så snett på ena sidan så jag höll på att skämmas ögonen ur mig), helt missnöjd med bron och Seine och det såg väl alla andra som har ögon, speciellt juryn - för deras ögon ser ju precis allt :)) Men jag antar att de vackert gjorda detaljer övervägde skavankerna och jag vann både juryns och publikens röst!!!! Jag är helt överlycklig och nästa gång ska jag försöka planera mina utställningstårtor bättre för att slippa skämmas för slarviga detaljer.

Min tårta skulle föreställa vårromantik i Paris för mig och min man (inga barn var tillåtna på min drömsemester, haha)

Här kommer detaljbilder




































söndag 12 september 2010

Ipod -tårta




Eller snarare Iphone. Det bevisar bara hur oteknisk jag är. Själv har jag en helt vanlig mobil och den använder jag bara till att ringa och ingenting annat. Nu när jag skulle göra en Ipod till en väninnas son borde jag gjort lite bättre research, hehe. För - tydligen - kan man inte ringa med en Ipod (vad ska man med den till i så fall? :))) ) Anyway, så när jag skulle bestämma vilka knappar som skulle vara med, så gjorde jag dem som var enklast att göra, bl a en ringknapp. Fy skäms på mig som inte kan skilja på en Ipod och en Iphone , hahaha. Det blev en fin Iphone, men vem bryr sig om sådana detaljer, tårtan blev fin i alla fall.

Det regnade som satan igår och medan jag sprang från huset till bilen och sen från bilen till huset så hann det komma lite droppar på tårtan och den blev lite blöt :(( Dumma regn


Och innehållet

tisdag 31 augusti 2010

Hej igen och lite kakor!





Nu är jag hemma igen och förberedelserna inför Scandinavian Cake show går för fullt. Detaljfreak som jag är har jag nog planerat lite för många detaljer denna gång :) Hoppas att jag hinner med allt.

Förra vecka fick jag - äntligen! - tillfälle att dekorera kakor. Olivers dagis fyllde 20 år och det här var vår "grattis-på-födelsedagen"-present.

Det är inte alls svårt men vill man att det ska bli snyggt får man inte ha för bråttom när man spritsar linjer och kanter. Så här funkar det: gör kristyr på en lättvispad äggvita och siktat florsocker. För kanter och linjer behöver man en tjock kristyr som håller formen när man spritsar den. Man spritsar en kant runt kakan och sedan fyller man kakytan med en ganska rinnig kristyr (man kan späda ut den tjocka kristyren med vatten eller citronsaft - den sistnämnda ger kristyren en syrlig smak) och med hjälp av tandpetaren petar man kristyren mot kanter så att hela ytan blir täckt. Sedan är det bara att låta den torka och eventuellt spritsa mer dekoration.

För att dekorationerna ska ligga snyggt ska kakorna vara helt platta. För att undvika "bubblor" och upphöjningar ska man inte kavla kakorna för tunt, minst 5 mm ska det vara och innan man stoppar dem i ugnen ska de vila i kylskåpet 20 min - en kvart :) Det kanske finns recept som ger helt platta och släta kakor utan att man behöver tricksa med dem men med de här "shortbread cookies" måste man vara lite försiktig för att det inte ska bli en moon surface.
Receptet tog jag härifrån http://www.joyofbaking.com/shortbreads/shortbreadcookies.html

Kakorna blev supergoda, smälte verkligen i munnen (jag gjorde en kanelvariant).


















onsdag 4 augusti 2010

Vi ses! (och lite bröllop)







Nu tar min blogg en liten paus! Tack alla ni som följer min blogg och stort tack för alla snälla kommentarer - det gör mig jätteglad!

Vi ses om tre veckor, jag har en massa nya tips och tricks som jag vill dela med mig och en hel del goda recept också!

För att ni ska ha något att titta på under tiden - här kommer en bild på min alldeles egen bröllopstårta som jag gjorde till mig själv för två år sedan. Det var i början av min "tårtkarriär" så det är lite snett, lite oproportionellt, lite bubblor under MMf, men jag var ändå jättenöjd med min bröllopstårta.



Och här är med figurerna på! :))) Min söta familj i vitchoklad. Skratta gott och vi ses om tre veckor!




PS: Jo, förresten, måste ju visa en bild på mig själv på den stora dagen :)) Merilyn Monroe släng dig i väggen, hahaha.


måndag 2 augusti 2010

Oscar II:s tårta





...heter den här godingen. Också känd som mandeltårta:)

Tänk er en hembakad Almondy. Det blir förstås inte riktigt som Almondy -för Gud vet vilka hemliga ingredienser de har i sitt superhemliga recept men den här Oscar II:s tårtan är supergod och är en av mina favoriter.
Tårtan blir inte alls hög, vill man ha en högre tårta ska man ta dubbelt av allting (om inte mer). Här på bilden ser ni en dubbelsats och tårtan blev ungefär 3-4 cm hög (det var allt jag behövde till min söta blåbärsflicka). Ska den täckas av sugarpaste eller marsipan ska den först spacklas ordentligt antingen med samma kräm som är i fyllningen eller med någon annan smörkräm eller chokladganache (jag använde nog ganache på den tårta som är på bilden för man ser lite chokladfläckar :)

Receptet kommer från Sju sorters kakor-boken

Ugnstemp 200
1 1/2 (100g) sötmandel
1 1/2 dl socker
4 äggvitor

Äggkräm

4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 g smör

Markera 2 bottnar, ca 24 cm i diameter (mina blev lite mindre, 21 cm) på bakplåtspapper. Smörj och mjöla dem (gjorde inte jag, funkade alldeles utmärkt). Lägg dem på plåt.
I receptet står det att man ska skålla och skala mandeln innan man mal den, men jag tycker bottnarna blir mycket godare om man tar mandeln som den är - med skalet på. Det blir grövre konsistens på bottnarna, lite fullkorn-känsla. Så här får ni välja- mal mandeln med eller utan skalet.
Blanda den med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret. rör ihop försiktigt och bred ut smeten på papperet. Grädda mitt i ugnen ca 15 min (tills de fått fin färg, det kan ta längre tid, mina hade jag i ugnen i ca 25 min).
Lossa bottnarna från papperet och låt dem svalna.

Blanda äggulor, grädde, socker och smör i kastrull. Låt massan sjuda under vispning tills den tjocknar (sätt till lite kokande vatten om krämen skulle skära sig, står det - har aldrig hänt mig). Krämen ska bli tjock - blir den inte tjock så är det bara att fortsätta sjuda den tills den tjocknar.
Låt krämen kallna - man kan sätta den i kylskåpet när den har svalnat, då tjocknar den lite till.

I receptet ska man blanda äggkrämen med nougaten (det skippade jag, men här kommer receptet på nougaten i fall ni vill göra det).

1/2 dl socker
20 hackade sötmandlar

Smält sockret med mandeln till nougaten i stekpanna. Häll upp detta på oljad eller smord plåt och låt kallna. Krossa sedan nougaten i en mortel. sen blandar man nougaten i äggkrämen.

Bred hälften av krämen på den ena tårtbotten, lägg på den andra och bred resten av krämen ovanpå.

Vill man spackla sin tårta med äggkrämen får man nog göra en extra sats för receptet räcker bara till två lager fyllning.