Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

onsdag 16 juni 2010

Korgflätning


Här kan ni se de korgar som jag har modellerat - två med blåbär och en som lilltrollet sover i.
Passar bäst för skogstårtor och kan fyllas med en massa underbara saker - bär, svamp och blommor. Hoppas att jag får fler tillfällen att göra korgar, jag tyckte de blev så fina.

Här nere kan ni se steg-för-steg beskrivning på hur man flätar en korg- eller snarare på hur jag flätar för det kanske finns andra sätt.

Pill-varning!!! :)
Först gör jag en korgstomme så att man kan fläta runt den. Jag gör en boll, trycker in den med tummen och börjar platta till och tänja ut "väggarna" tills det blir en lagom tjock och djup liten skål. Sen sätter jag den på något passande så att jag slipper hålla den medan jag flätar min korg. Här sitter min skål på ett nappflaskelock.

Sen rullar jag en massa "korvar" lagom tjocka - eller snarare smala - till en sån liten korg och klistrar dem på min stomme (med hjälp av en pensel och vatten). Det ska vara jämnt tal lodrätt.


Sen börjar vi "fusk"-fläta, det vill säga att de vågräta korvarna går inte under de lodräta utan det bara ser ut så. Jag klistrar de vågräta snören i små bitar över de lodräta och trycker in kanterna så att det ser ut som om det är riktig flätning. Här ser ni den första biten.
Här är den andra biten.
Och så fortsätter ni tills ni får en hel rad och sen är det bara att göra nästa med omvänt mönster, dvs. om den vågräta korven ligger ovanpå den lodräta i första raden, ska den ligga under i nästa (eller det ska se ut så i alla fall).

Korgens botten brukar jag inte fläta för de lodräta korvarna ligger för tätt. Jag brukar rulla en snurra, klistra den på bottnen och trycka in lodräta linjer med en liten kniv så det ser ut som om botten också är flätad.
Sen är det bara att sätta en dekorativ kant runt om och göra ett handtag (de gör jag av två korvar som jag snurrar ihop).

6 kommentarer:

 1. Oj oj oj vilket pillerjobb. Inge bra under tidspress inte ;-) Men himla fint blir det. Otroligt duktig du är! =)
  /Lisa

  SvaraRadera
 2. :))) ja, det är det verkligen, pillerjobb, alltså.

  SvaraRadera
 3. Jättebra beskrivning! Lilltrollet var ju otroligt sött!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag hoppas du får en riktigt varm och skön midsommar med god mat och smaskig jordgubbstårta!
  Många soliga kramar Karin

  SvaraRadera
 5. Hej Olga
  Nu hittade jag hit den här bloggen blev bättre nu får jag följa dig här. Ha skön sommar om vi inte ses i morgon. kramar
  http://jeannette.rojnert.se/
  Synd att jag inte kan lägga till min blogg :(

  SvaraRadera
 6. Oj, vilket pilljobb, men vad fint det blev. Jag har precis hittat hit till din blogg, hit kommer jag tillbaka.
  Kram Erika

  SvaraRadera