Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

fredag 9 juli 2010

Chokladband


Ett chokladband runt tårtan är så otroligt fint! Speciellt om det är en moussetårta med ett chokladnät eller krusiduller runt om så att alla fina mousselager syns genom. Det enda som jag tycker kan vara lite knepigt är att skära en sån tårta i snygga bitar. Chokladbandet är ju hårt och bryts lite här och lite där när man börjar skära i tårtan. En varm kniv hjälper dock lite och hur som helst så kan man låta chokladbandet falla fritt och plocka upp bitarna sen. De är ju så goda!

Här ser ni ett mörkt chokladnät på en vitchokladpannacotta-jordgubbsmousse tårta. Den fick min man på sin födelsedag för en månad sen.

Och så det vita krusidull-bandet på en vaniljpannacotta-blåbärsmousse tårta.

Och så det prickiga på en vanlig chokladtårta.Så här gör ni. Klipp en remsa av bakplåtspapper - lika lång (eller till och med lite längre) som tårtans omkrets. Höjden kan ni välja - antingen lika hög som tårtan eller lite högre så att chokladbandet sticker ut ovanför tårtans kant.


Sen är det bara att smälta blockchoklad - vit, ljus eller mörk och spritsa ut ett mönster på remsan. Man kan göra en liten strut av bakplåtspapper eller använda en vanlig fryspåse (som jag :)) För att få ett nät-mönster spritsar ni snedda linjer först åt ena hållet och sen vänder ni och spritsar snedda linjer åt det motsatta hållet. Krusiduller är ännu enklare - det är bara att låta fantasin flöda fritt och göra en massa öglor.

Ett prickigt band är lite knepigare. Då spritsar man först runda vita prickar, väntar tills de stelnat lite, men inte helt, lite kladdiga ska de vara och sen täcker man hela remsan med mörk choklad. Det kan man göra med en sked - alltså, häll på chokladen på remsan och kladda ut den försiktigt mot kanterna så att hela remsan är täckt. Tryck inte för mycket så att inte de vita prickarna lossnar.
Sen kommer the tricky part. Ni måste vänta tills chokladen nått den rätta konsistensen, nämligen stelnat lite grann - så att den inte är rinnig men inte är för hård heller. Känn lite med fingret - det ska vara lite kladdigt men ändå hålla formen. Då tar ni remsan och virar den runt tårtan. Sen brukar jag sätta min tårta i frysen någon minut, chokladen stelnar otroligt fort och det är jättelätt att dra bort pappersremsan.

9 kommentarer:

 1. Du är så jäkla duktig! Imponerad!!
  Många kramar Karin

  SvaraRadera
 2. Vad duktig du är. Jättesnyggt blir det.

  SvaraRadera
 3. Du gör fantastiskt fina tårtor!! Dessutom så roligt att du lägger ut beskrivningar, blir sugen på att göra något med vatten!

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har nominerat dig och din blogg till Beautiful Blog Award ! Se min blogg granslosatartor.blogspot.com .
  Kram Kajsa

  SvaraRadera
 5. Du har visst redan fått en ser jag nu, har också nominerat din blogg tack vare dina fina tårtor och alla bra tips :)

  Http://annicake.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Tack så hemskt mycket för alla fina kommentarer! Jag är så glad att ni gillar det jag gör!
  Kajsa och Annica -extra stort tack för nomineringen!!! Bloggen är inte så beautiful än, haha, skulle vilja göra den med lite mer stil än en vanlig vit bakgrund men har inte tid just nu. Får kompensera tråkiga utseendet med vackra tårtor :))

  SvaraRadera
 7. vilken otroligt vacker kant på tårtan med blåbär! Du är jätteduktig!

  SvaraRadera
 8. Håller med Ida, tårtan med blåbär har en otroligt vacker kant!

  SvaraRadera
 9. Tack! Jag tycker själv att den blev superfin

  SvaraRadera