Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

torsdag 8 juli 2010

Chokladrosett


En sådan chokladrosett är inte alls svår att göra och den blir en jättefin dekoration på tårtan. Tårtan behöver inte vara täckt av sugarpaste utan man kan sätta rosetten direkt på grädde eller varför inte på cheesecaken.

Här ser ni min första rosett. Den blev fin tycker jag - förutom den första raden för jag gjorde öglorna alldeles för långa, men live and learn - jag ska berätta precis hur man inte ska göra.
Jag klipper lagom långa remsor ur en plastficka. Man kan säkert använda bakplåtspapper men jag är inte säker på att öglan kommer att hålla formen under chokladens tyngd lika bra. Sen klipper man remsorna så att ändarna blir smalare. Och här kommer tipset - remsorna ska inte vara för långa, det är mycket lättare att lägga korta öglor i en snygg rosett. Som ni ser på tårtan så är öglorna i den första raden alldeles för långa, men jag satte dem dit i alla fall (ville inte slänga dem)Sen är det bara att smälta chokladen - vit eller mörk, men helst blockchoklad för den stelnar fort även i rumstemperatur och dekorationerna håller formen. Pensla chokladen på remsorna

Vik dem till öglor och sen sätter jag faktiskt mina i kylskåpet någon minut så att chokladen stelnar fortare.
För att man ska lättare kunna pilla bort plastremsan kan man sätta öglorna i frysen bara någon minut. Det går mycket lättare då att dra bort remsan.

Och sen är det bara att sätta öglorna till en snygg rosett direkt på tårtan och då börjar ni med den yttersta raden. För att rosetten ska sitta fast på tårtan kan ni "limma" fast öglorna men hjälp av smält choklad eller kristyr.


2 kommentarer:

  1. Jättesnygg rosett. Ser inte allt för svårt ut när du beskriver hur man ska göra. Men det kanske är lite svårt att jobba med choklad nu när det är så varmt. Jag får testa i höst eller i vinter tror jag. Mitt kök bli jättevarm nu på sommaren.

    SvaraRadera
  2. Ja, du har nog rätt. Dekorationerna i blockchoklad blir stadiga och håller formen bra men inte i en sån värme. Chokladrosetten skulle nog vissna rätt fort :)

    SvaraRadera