Olga's Cakes

Här bloggar jag om min hobby - tårtdekorering

måndag 5 juli 2010

Vatten/havet/sjö

Tårtor med vatten-detaljer blir så otroligt fina och jag har gjort flera, både med havet, sjön och vattenfallet. Det finns ett par sätt som man kan använda sig av när man vill göra vatten och enklaste är att använda Dr.Oetkers Pyntgelé som finns på bakavdelningen på t ex City Gross och Ica. Kommer i flera olika färger - röd, grön och här väljer ni förstås blå. Då är det bara att klämma ut lite på den del av tårtan (täckt med vit sugarpaste) där sjön eller havet ska vara och sudda ut den lite med en pensel.
Jag har också testat Wiltons piping gel som är färglös och då ska man först färga den och sen gör man precis på samma sätt. Jag tycker dock att Dr.Oetkers gelé är ett mycket bättre alternativ först och främst för att det finns att köpa i vanliga affärer och dessutom är den mycket (mycket!) godare än Wiltons piping gel som har väldigt konstig lukt och smak.

Ett annat sätt som jag använde för ett par år sedan då Dr-Oetkers underbara pyntgelé inte fanns att köpa är att göra en vanlig gelé. Hur man gör gelé kan man läsa på gelatinförpackningen. `När jag skulle göra min Hawaii tårta med havet gjorde jag gelé på vatten/socker/citron/gelatin /blå färg. Man kan förstås prova med blåbärsjuice med det kanske blir mer lila än blå. När man gjort sin gelé så häller man den i en fryspåse, ställer den i ett högt glas så att ingenting rinner ut och så in i kylskåpet. Då måste man kolla lite då och då så att gelé stelnar tillräckligt mycket så att den kommer att hålla formen och då klipper man ett hål i påsen och spritsar ut den på tårtan som vågor, t ex. Men den ska inte stelna för mycket annars kan det vara svårt att få fina vågor.

Ni ska dock tänka på att sugarpaste-figurer smälter på en sådan hemmagjord gelé. Det upptäckte jag när jag satte mina svanar på min fin-fina sjö och efter ett tag började de bokstavligen simma runt.
Här kommer bilderna på mina "vatten"-detaljer


7 kommentarer:

 1. Vilka fina tårtor. Jag har funderat på hur man gör vatten, vad bra att du berättade vilka alternativ som finns. :-)

  SvaraRadera
 2. Tack, Erika! Jag tycker själv att det blir fint med vatten på tårtor. Som sagt är pyntgelén det enklaste sättet, man kan klämma ut den i fina vågor också

  SvaraRadera
 3. Läckert med vatten på tårtorna! Så snyggt och effektfullt!

  Tack för tipset på hur man gör!

  http://annicake.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiska tårtor du gör. Och vad många bra tips du har... du har en ny följare!!

  Ha en bra kväll!
  Mvh Therese

  SvaraRadera
 5. Tack, Thumman! Och välkommen till min blogg

  SvaraRadera
 6. Smälter sugarpasten även om man har sån köpt gele från affären?

  SvaraRadera
 7. nej, köpt gelé funkar tillsammans med sugarpasten

  SvaraRadera